Train jij niet te zwaar?
Trainen… Het is een belangrijk aspect bij het verwezenlijken van jouw doelstellingen. Of je nu graag wilt afvallen, of juist meer spierballen wilt kweken: sporten en trainen gaat hier vroeg of laat een rol bij spelen.
Wanneer je begint met trainen kan het allemaal best overweldigend zijn. Een grote ruimte vol met gewichten, onbekende machines en een hoop mensen die aan het sporten zijn. Je begint vol goede moed met een schema dat je online hebt gevonden, gooit de gewichten erop en je gaat aan de slag met je training. Binnen een aantal weken begin je verschil te merken en gooi je er steeds meer en meer gewicht op. Op een gegeven moment begint het wat te zeuren in je rug en in je schouders, maar toch ga je door, want de resultaten beginnen zichtbaar te worden. Helaas heb je in de tussentijd ook een aardige blessure opgelopen en duurt de voorspelde revalidatie langer dan de tijd die je al trainend achter de rug hebt.
Wanneer je begint met sporten is het erg gemakkelijk om overmoedig te raken wanneer de eerste resultaten zichtbaar worden. Dit is niet gek, verre van zelfs. Maar het is wel iets om over te waken.
Hetzelfde valt ook te zeggen voor de andere kant: er is een grote groep die zich niet voldoende uitdaagt, waardoor de resultaten ook wegblijven. Dit is bijna net zo zonde als té veel en té hard trainen.
Maar wat is nu dan wél de juiste belasting? Hoe kan je jezelf uitdagen zodat je jouw doelen kan behalen, maar ook overtraining kan voorkomen en jezelf heel kan houden?
Er zijn diverse manieren om erachter te komen tot hoever jij jezelf kan belasten. Hierbij een aantal heel belangrijke punten:
- Focus je áltijd eerst op je techniek! Uitvoering is alles, en te allen tijde belangrijker dan het gewicht wat je verplaatst. Pas als je techniek goed is, moet je gaan spelen met de gewichten en de intensiteit.
- Begin met hogere herhalingen en houd je de eerstkomende maanden niet bezig met setjes van zes herhalingen of minder. Zorg ervoor dat eerst je spieren, pezen en gewrichten de belasting aankunnen voor je het verhoogt.
- Make your sets and reps count! Zorg ervoor dat je wel het maximale haalt uit je setjes en herhalingen. Een goede richtlijn is om je warming-up set te mikken op drie à vier herhalingen na jouw verzuring. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren zich moeten aanpassen aan de uitgevoerde oefening en zo dus sterker en beter worden. Dit werkt echter alleen als de techniek goed is.
- Blijf bij de basis; probeer niet al te veel fancy oefeningen die je voorbij hebt zien komen. Kies daarentegen juist voor een aantal oefeningen waarmee je alles traint en baseer je training daarop. Varieer er niet te veel mee, maar blijf consistent met je training. Zo kom je er ook!