Alcohol verstoort je (sport)prestaties

Iedereen weet dat alcohol eigenlijk niet heel goed voor het lichaam is, maar waarom drinken we het dan toch, en wat doet het eigenlijk met ons en onze prestaties met het sporten?

Wat is alcohol en waarom drinken wij het?

Alcohol ontstaat door het gistingsproces van suikers die van nature in granen of fruit zitten. Door de gisting komt er ethanol vrij, en dit is de puurste vorm van alcohol die door mensen gebruikt wordt. Dit wordt vermengd in dranken met diverse maten van sterkte, afhankelijk van de drank.

Denk bijvoorbeeld aan bier, met een alcoholpercentage van gemiddeld 5 procent. Dit betekent dat er per biertje in totaal 5 procent ethanol zit. Voor wijn is dit gemiddeld wat hoger, meer richting de 14 of 15%. En sterke dranken daarboven zoals whisky, rum en ander dranken met een gemiddeld percentage van 30% of hoger.

In het lichaam heeft alcohol een effect op de hersenen; voornamelijk raakt het gedeelte van de hersenen wat gevoel en gedrag reguleert verdoofd. Zo krijg je met een kleine hoeveelheid alcohol een actiever en moediger gevoel, maar met overmatige inname juist het verdoofde gevoel en gebrek aan controle in je lichaam. Ook heeft het een effect op je reactievermogen en zicht.

Omdat een kleine hoeveelheid alcohol ons een actiever, moediger gevoel geeft, nuttigt men het graag. Helaas raakt je lichaam hier ook tolerant voor, dus naarmate je vaker drinkt, heb je meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen.

 

“Oké, alcohol heeft in kleine hoeveelheden dus een positief effect! Is het alleen negatief in grote hoeveelheden of ook al in kleinere hoeveelheden?”

 

Alcohol heeft niet alleen negatieve effecten in grotere hoeveelheden, dit kan ook al gebeuren bij één of twee drankjes. Omdat alcohol eigenlijk een giftige stof is voor het lichaam en niet gemakkelijk afgebroken kan worden, reageert het lichaam er ook op alsof het ‘vergif’ is. Dit heeft een aantal andere effecten op jouw lichaam die op den duur zeker een nadelig effect kunnen hebben.

  • Calorieën uit alcohol worden een stuk minder gemakkelijk afgebroken. Alcohol bevat 7 calorieën per gram, en in tegenstelling tot eiwitten, vetten en koolhydraten kunnen deze calorieën niet afgebroken worden tot bruikbare stoffen. Dit moet afgebroken worden door de lever en al de calorieën van alcohol zullen dus hoe dan ook opgeslagen worden en kunnen niet zomaar gebruikt worden als brandstof voor het lichaam.
  • Alcohol heeft een effect op het herstel van jouw lichaam. Stel je hebt vandaag gesport, en ’s avonds drink je een paar biertjes met je vrienden om lekker te genieten en te ontspannen. ’s Nachts, in je slaap herstel je gewoonlijk. Dan repareert jouw lichaam de schade van de vorige dag en maakt het je sterker en beter om de belasting beter aan te kunnen, maar door de biertjes van gisteravond is je lichaam de hele nacht druk bezig geweest om de gifstof uit je lichaam weg te voeren en is het herstel op de tweede plaats gekomen.
  • Alcohol zorgt voor een slechtere nachtrust. Hoewel het misschien voelt alsof je heerlijk diep hebt geslapen, heeft jouw lichaam tijdens het actieve ontgiften niet goed de REM-slaap kunnen bereiken en word je niet uitgerust wakker. Om maar niet te spreken over de kater die de volgende dag op je staat te wachten.
  • Alcohol verlaagt je testosteron en verstoord (tijdelijk) de snelheid van jouw natuurlijke groeihormoonproductie. Dit is vooral negatief voor de mensen die een fysiek doel voor ogen hebben. Aangezien dit in essentie inhoudt dat de eerstvolgende training vele malen minder effectief is, en hier in essentie minimale vooruitgang in kan worden geboekt. Gepaard met het verminderde herstel betekent dit ook dat de voorgaande workout grotendeels teniet is gedaan.
  • Meer waterretentie door een hogere stressprikkel. Doordat het ontgiften van de alcohol een stressprikkel geeft aan jouw lichaam, houd je lichaam in reactie meer vocht vast. Dit betekent dat de getallen op de weegschaal tijdelijk omhoog kunnen gaan, wat ook nog eens negatief kan zijn voor je inzet ten opzichte van jouw doelen.

Kortom, voor de sportprestaties heeft alcohol weinig positieve effecten. Dit neemt niet weg dat af en toe een biertje of wijntje erg lekker kan zijn. Hoe kan ik dan toch genieten van een alcoholisch drankje en toch mijn doelen bereiken?

Twee woorden: Bewust kiezen

Kies bewust wanneer je eens wat wilt drinken, en wees je vooral bewust van de effecten die het heeft.

Kies bijvoorbeeld voor één à twee drankjes in het weekend en doordeweeks niet. Of doordeweeks één en in het weekend één.

Onthoudt goed: er is hierin geen foute optie, zolang je een bewuste keuze hierin maakt.

Kun jij wel wat hulp gebruiken in het bereiken van jouw doelen en het vinden van structuur en regelmaat in je leven? Of juist een duwtje in de juiste richting om jouw doelen te bereiken? Stuur ons gerust een mailtje of bel ons!