Haal alles uit je mentale gezondheid
Gezondheid is allesomvattend. Met gezondheid bedoelen we niet alleen je fysieke gezondheid, maar natuurlijk ook je mentale gezondheid. Want wat zegt de perfecte fysieke gesteldheid, als je mentaal niet gezond bent? Wat heb je eraan om super fit te zijn en jouw lichaam tot het uiterste te kunnen pushen, als je niet lekker in je vel zit en mentaal struggles hebt? Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid en daarom besteden we bij HB Health Club ook graag aandacht aan jouw mentale gezondheid.
De afgelopen jaren hebben we flink wat te verduren gehad. De ene lockdown na de andere. Een situatie die menig mens nog nooit eerder heeft meegemaakt en d hopen ook nooit meer mee te hoeven maken. Al deze gebeurtenissen hadden een grote impact op velen, vaak ook op mentaal vlak. Juist de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar zorgen er ook voor dat er steeds meer aandacht is voor mental health. We zijn steeds meer gaan inzien dat er allerlei mentale klachten op de loer liggen, waar we wellicht te weinig bij stil staan.
En het gevaar van mentale klachten is dat je ze niet ziet. Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Een burn-out, psychische klachten, stress, angststoornissen en depressie: het zijn allerlei mentale klachten die op de loer liggen.
Maar hoe kan je, in het tijdperk van nu, ervoor zorgen dat jouw mental health op peil blijft, net als jouw fysieke gezondheid? Met deze tips kom je in ieder geval al een heel eind!
Tip 1: limiteer je screen time
We zijn (bijna) allemaal verknocht aan onze smartphone. Velen van ons kunnen er geen seconde zonder. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heeft dat kleine apparaatje onze volledige aandacht. We kunnen er niet zonder, maar toch zijn er diverse onderzoeken geweest waaruit naar voren is gekomen dat het niet per se bevorderlijk is voor de mentale gezondheid. Probeer daarom om je screen time te limiteren. Vind je dit lastig? Er zijn diverse apps die je hierbij kunnen helpen. Heb je een iPhone? Dan kan je het heel gemakkelijk zelf instellen. Per app kan je namelijk een schermtijd instellen. Je kan bijvoorbeeld ook je telefoon op stil zetten en je notificaties uitzetten. Vooral voor het slapengaan is het belangrijk om je telefoon, tablet of ander apparaat even links te laten liggen. Lees een boek, mediteer, luister een podcast: allesbehalve schermtijd!
Tip 2: schrijf alles op waar je dankbaar voor bent
Het klinkt misschien heel cliché, maar even terug naar de basis gaan en opschrijven waar je allemaal dankbaar voor bent help écht. Het is een reality check. Je kan hierdoor stilstaan bij wat er allemaal om je heen gebeurt, waar je dankbaar voor bent, wat je waardeert. Je hoeft natuurlijk niet elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent, je kan uiteraard afwisselen. Schrijf bijvoorbeeld de ene dag op waar je allemaal dankbaar voor bent, de andere dag waarom je van jezelf houdt en de derde dag wat je allemaal mooi vindt aan jezelf. Zo blijft het leuk en kan je elke dag afwisselen. Onthoud: houd het positief en wees niet bang om je bloot te geven op papier!
Tip 3: het is oké om even niets te doen
We leven in een wereld waar alles altijd snel, snel, snel moet. Er is weinig tijd voor ontspanning: de wereld staat tenslotte niet stil en we hebben (stiekem) allemaal wel een beetje last van fomo (fear of missing out). We willen niet het idee hebben dat we niet alles uit het leven halen en we willen ons niet nutteloos voelen. Dat is geen slecht gegeven, maar vergeet niet af en toe even stil te staan. Even op de rem. Ontspanning is ook helemaal oké. Heb je behoefte aan een dagje even helemaal niets? Voel je niet schuldig en benut die dag dan ook! Het is geen ramp als je de hele dag in je pyjama ligt te chillen op de bank.
Tip 4: slapen, slapen, slapen
Ook dit doen velen van ons te weinig. Werk, school, verplichtingen, sociale evenementen: het hoort er allemaal bij. Voor velen gaat dit ten koste van slaap. We maken overal tijd voor, behalve voor die 8 uur slaap die we iedere avond nodig hebben. Zodra je een goed, gezond slaapritme hebt te pakken, zal je zien dat je je een stuk beter gaat voelen en de dag beter begint. Slaap is zó belangrijk: het is jouw tijd om even op te laden, om bepaalde regeneratieprocessen hun werk te laten doen en even ‘weg’ te zijn van het dagelijkse leven. Vergeet dus niet om waarde te hechten aan je welverdiende nachtrust!
Tip 5: het is oké om hulp te zoeken
Merk je dat je niet lekker in je vel zit en door de bomen echt even het bos niet meer ziet? Dat is uiteraard niets om je voor te schamen. Het kan zeer nuttig zijn om met iemand te praten die onbevooroordeeld is en een professional is. Een luisterend oor kan in deze situaties al vaak helpen. Het hoeft uiteraard geen therapeut te zijn, je kan ook het gesprek aangaan met iemand die je vertrouwt: je ouder(s), vriend of vriendin, je collega, wie dan ook. Zorg in ieder geval dat je je volledig op je gemak voelt bij diegene en dat je echt jezelf mag en kan zijn. Je hart luchten doet wonderen.