Krachttraining voor kinderen: is het gezond of juist niet?
Krachttraining of weightlifting bij kinderen. Kan het kwaad of is het juist goed voor kinderen? Heeft het positieve effecten op het lichaam van kinderen of gaat het hen juist tegen werken?
Op krachttraining bij kinderen rust een groot stigma: er wordt veel gedacht dat krachttraining de groei tegen kan houden, dat het slecht is voor ze omdat hun spieren en botten nog niet voldoende ontwikkeld zijn of dat ze hierdoor kleiner kunnen worden. Wat is hier nu wel en niet van waar? Om dit te kunnen achterhalen, en hier een één duidend antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk dat we eerst teruggaan naar de basis: wat doet krachttraining nu eigenlijk echt met je?
Wat is krachttraining?
Krachttraining is een vorm van training waarbij het gebruik van spierkracht de dominante factor is. Dit kan krachttraining zijn op lichaamsgewicht, of juist met een externe weerstand, zoals bijvoorbeeld gewichten, elastieken etc. Tijdens een krachttraining probeer je de weerstand van de oefening iedere keer nét iets hoger te leggen dan voorheen, zodat je steeds wat sterker, fitter, sneller en/of behendiger wordt. Dit principe is bij kinderen precies hetzelfde als bij volwassenen, maar waarom heerst dan het algehele idee dat het zoveel gevaarlijker is voor kinderen?
Deze angst is natuurlijk niet geheel onwaar en onterecht. Er zijn veel voorbeelden te noemen, vanuit het verleden, waarbij krachttraining bij kinderen inderdaad gevaarlijk is gebleken. Dit gepaard met een gezonde beschermingsdrang van een ouder, maakt het logisch en verklaarbaar waar dit stigma vandaan komt. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om hierbij een duidelijk onderscheid te maken tussen krachttraining voor kinderen en maximale krachttraining voor kinderen.
Krachttraining voor kinderen houdt in: een weerstandstraining met gewichten of elastieken met een gemiddelde hoeveelheid herhalingen van 12 tot 20 keer, maar nooit lager dan 10 herhalingen. Dit zorgt ervoor dat de spieren een goede training ontvangen, de botten, pezen en banden het goed aankunnen en het de ontwikkeling van de motorische eigenschappen, de spieren, maar ook de algehele kracht, conditie en fitheid van de kinderen drastisch verbetert. Dit helpt enorm mee bij iedere sport die het kind hierna beoefent. Sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat de kans op blessures bij andere contactsporten enorm verminderd wordt door de sterkere banden, pezen en spieren.
Met maximale krachttraining ligt de focus meer richting de 1 tot 5 herhalingen. Dit kan voor een kind nog te veel van het goede zijn, en kan hier meer kwaad dan goed doen. Hier zijn de botten en gewrichten van kinderen nog niet sterk genoeg voor.
Oké, krachttraining kan dus zeker goed zijn voor mijn kinderen. Hoe oud moeten zij zijn en waar moet ik op letten?
Kinderen kunnen al met echte krachttraining beginnen van een jaar of 7. Op deze leeftijd kunnen kinderen gemiddeld de concentratie erbij houden, hebben zij motorisch al een basis en zijn zij oud genoeg om instructies op te volgen.
Wat is de beste manier om ze te trainen?
Krachttraining met kinderen is dus niet per se anders als voor volwassenen, want de basisprincipes blijven hetzelfde:
- Consulteer een professional, zo weet je zeker dat jouw kind de beste training krijgt;
- Volg een goede warming-up en cooling-down;
- Begin licht: focus dus rond de 12 tot 20 herhalingen en ga NIET onder de 10 herhalingen;
- Techniek boven alles! De houding en techniek moeten eerst perfect zijn voordat de gewichten omhooggaan;
- Altijd onder supervisie! Laat je kind nooit alleen sporten;
- Rust tussen de oefeningen. Laat je kind goed rusten tussen de setjes en oefeningen door;
- Houdt het leuk! Het sporten voor kinderen moet leuk zijn, zo houden zij hun aandacht erbij en blijven ze het langer doen.
Bronnen: